torsdag 29 januari 2009

Tvättid!


I skrivande stund sitter jag bredvid resultatet av vårt senaste försök att lösa vår olika syn på tvättning. Min kära fästman föredrar att tvätta på söndagar. Jag hatar att tvätta på söndagar. Och lördagar. Och de flesta dagar, okej, men helgen är helg för mig. Då vill jag verkligen inte spendera den med att tvätta. Hellre då på en vanlig tråkig tisdag till exempel. Så därför första intressekonflikten i den här frågan.

Min älskade sambo är av något mer planerande och ordningsam natur och kommer dessutom ihåg vissa saker bättre än mig. Vilket bland annat leder till att han kommer ihåg att boka ny tvättid och därmed ofta väljer söndagar. Jag som nästan aldrig kommer ihåg att boka har egentligen inte så mycket att säga till om men det har ju tyvärr sällan hindrat mig. Så när han fortsätter boka söndagar efter jag (mycket snällt och pedagogiskt första gången) tog upp att jag inte vill tvätta på söndagar, så uppstår intressekonflikt nr 2.

När då min gode pojkvän (okej låt oss kalla honom John hädanefter...han heter ju till och med det) testar en egenpåtänkt metod för att få mig att boka tvättid genom att han helt enkelt slutar så blir det bakslag för stackars John. Han har en normal uppsättning kläder och underkläder för att vara kille och jag har väl till och med en onormalt stor uppsättning kläder och underkläder för att vara tjej. Alltså kan jag klara mig riktigt länge innan det blir kris i garderoben. Det lockar till och med fram kreativiteten att hitta nya klädkombinationer. Men under tiden jag glatt gräver mig längre och längre in i garderober har John gått och gnisslat tänder ett tag och en tredje intressekonflikt har uppstått.

Så efter ett år av detta problem (som egentligen ingår i en större intressekonflikt vad gäller underhåll av hemmet överlag) har vi till slut släppt vår romantiska förhoppning att vi ska kunna tvätta tillsammans och istället insett att en annan lösning kanske till och med är bättre för romantiken. Vi tvättar helt enkelt en i taget varannan vecka så totalt behöver var och en av oss bara tvätta en gång i månaden. Då är det valfritt vilken veckodag man väljer när man har sin tvättvecka.

Den svåraste kompromissen i detta för mig är ju att jag helt enkelt måste bli bättre på att boka upp tvättider så jag inte måste tvätta i akuttvättstugan med bara en maskin. Dessutom är jag lätt nervös för Johns tvättsessioner eftersom han max delar upp tvätten i 40 grader svart, 40 grader vitt och 60 grader vitt. Jag tror faktiskt inte ens han förstår symbolen för 30 grader eller handtvätt, eller i alla fall inte poängen. För med referens till den omfattande garderoben jag nämde tidigare och som de flesta tjejer vet så finns det massa tjejkläder som har dessa rackarns special-tvättråd på lappen.

Så håll tummarna för att de rena tvätthögarna bredvid mig inte innehåller några missfärgade och krympta kläder och att jag kommer ihåg att boka tvättid!

Ack dessa små vardagsproblem som lätt tar för mycket energi om man inte är uppmärksam. Fram för snabba lösningar med lika nöjda parter så tidigt i konflikterna som möjligt.
Lätt att skriva, svårt att praktisera.

Nu måste jag välja kläder inför veckans sista arbetsdag och utbudet ökade ju precis kraftigt med alla dessa rena kläder!

Miss Charlotte

2 kommentarer:

 1. haha..du är rolig du :)
  Förstår problemet och känner till viss del igen det förutom att det brukar vara jag som bokar tvätt tid. Skönt med hus och egen tvättmaskin för då kan man ju tvätta när man vill. Men av någon konstig anledning är det precis som du säger att jag har hur mycket kläder och underkläder somhelst så det är alltid Kalle som vill att vi ska tvätta först :)

  Kram på dig Miss Charlotte på din 30-årsdag!
  PUSS/Lilla Mi

  SvaraRadera
 2. Du skriver så otroligt bra gumman. Säger bara det att den dagen jag blir sambo kommer det att bli intressant. jag hatar ju att diska...så jag hoppas att lägenheten har diskmaskin annars kommer en och en annan intressekonflikt att uppstå. Fast det kan ju hända ändå...vem som skall ta ut disken ur maskinen och vem som skall ställa in disken...hihi. Men, jag är ju inte sambi än så jag får ta intressekonflikterna med migsjälv ;-D

  Kram söta Lotta!

  Lill-Leila

  SvaraRadera