lördag 17 januari 2009

Arbetande kvinnor

De flesta vet ju vad den amerikanska tv-serien Desperate Housewives handlar om. Husfruar i ett utopiskt amerikanskt samhälle som givetvis inte är så perfekt när man skrapar på ytan. Intriger, humor och stundom spänning i en pastellfärgad förpackning. Men nu ska den här bloggen inte handla om vare sig den TV-serien eller begreppet Housewives, utan motsatsbegreppet till husfruarna som då blir något i stil med Workwives.

Men (precis som i serien) så är tolkningen av begreppet rätt löst. Det jag menar med arbetsfru behöver inte betyda en gift kvinna utan helt enkelt alla arbetande kvinnor som lever i eller vill leva i ett förhållande. Och vi är ju många nuförtiden till skillnad mot för när våra mor- och farmödrar var unga.

Tanken är helt enkelt att skriva om och för den kategori jag själv befinner mig i. För det finns gott om tankar vi arbetande kvinnor delar i vår strävan i att:
- satsa på rätt jobb
- göra bra ifrån sig på jobbet
- hitta rätt partner
- hålla förhållandet kärleksfullt och fungerande
- ta hand som sitt inre
- ta hand om sin hälsa
- ta hand om sin åldrande kropp
- få barn
- inte vilja ha barn i en barnafödande omgivning
- vara en bra mor
- vara en bra kompis
- ha ordning och städat hemma
- ha ett hem där man trivs
- resa mycket
- köpa mycket kläder och skor
- ha energi

Det verkar inte som att många män grubblar lika mycket över allt detta eller åtminstone inte upplever det som ett problem att kombinera allt. Min teori kring det är att de flesta män helt enkelt är über-rationella och bättre på att fokusera på en sak i taget (vilket givetvis inte alltid är en bra sak). Många av oss kvinnor engagerar oss i massor med saker samtidigt och djupare (vilket också är både bra och dåligt). Och det är nog svårt att ändra på grundgjutningen. Men kanske måste vi mötas lite mer i våra angreppssätt, kvinnor och män.

Själv är jag snart 30, snart gift, jobbar mer än 40 timmar i veckan på ett jobb jag trivs med, vill ha barn inom de närmsta åren, älskar att resa, har många kompisar och gillar att hitta på mycket saker och funderar återkommande hur sjutton man får ihop allt.

Ät det kanske nån som har några tips?

Miss Charlotte

2 kommentarer:

 1. Hej sötnos! Tänk att jag hittade hit! :-D
  Jag stämmer helt klart att killar inte grubblar (jag vägrar använda ordet män -- Nile City fick det rätt när dom sa "Pojkar vill, killar kan!") -- vi "gör" istället.
  Åka utomlands? Kör på; det behöver inte vara överdrivet planerat så länge man har stoppat undan några kronor.

  Räcker dom inte riktigt till? Äh, det löser sig -- precis som dagarna före löning här hemma!
  Som motsatts till detta finns ju det fagra könet som planerar å knåpar för mycket.

  Typexemplet på detta är den av mina kusiner som åkte med till Australien senast.
  Minsta lilla sak som var nerpackad var noggrant beräknad och omsorgsfullt nerpackad.
  Samtliga resedestinationer planerade och en budget som var rätt noggrannt uträknad. Allting bockades av och hölls koll på.

  Jag? Hade lite idéer å funderingar på vad jag ville se och göra.
  Kläder? Släng ner lite bekväma kläder i väskan -- räcker de inte så köper man nytt.
  Budget? En rejäl höftning.
  Visserligen glömde jag laddaren till rakapparaten hemma, jag fick betala tvåtusen i tobaksskatt för att jag inte hade kollat upp iktigt vad som gällde för mitt behov å så, men det löste sig!

  Samma sak gäller när man ska ut å shoppa (även om jag tydligen kan vara lite flickaktig vid sånna tillfällen :-P ) -- jag hänvisar helt enkelt till http://granitegrok.com/pix/men_women_buy_pants_diagram.jpg ;-)

  Träffa folk? Slå en signal å styr upp -- för oss handlar det sällan om planering; kan man så kan man, annars tar man det vid ett annat tillfälle. Vi lever m.a.o väldigt mycket dag till dag, och dyker det upp nått oväntat så ere inte mycket man kan göra åt saken :)

  SvaraRadera
 2. Ville mest bara läggen en kommentar i form av ett Hej just nu. Ser att Oscar verkligen har tänkt igenom detta och skrivit väldigt bra så då fick jag lite prestationsångest för min kommentar .. hehe :)

  Så just nu Hej! roligt med en Workwives-blog, syrran!

  kramar från Norr

  SvaraRadera